Grönskande produktivitet

15 % mer produktiv. Så mycket finns att hämta om man går från en steril kontorsmiljö till en med prunkande krukor[1]. Att göra kontoret grönt handlar ofta om att sätta timer på lamporna och källsortera men kontorets viktigaste resurs är trots allt vi som arbetar här och vi ska vara ganska länge

Globalt strömmar folk till storstäder och fler och fler människor har kontorsjobb vilket gör det extra viktigt att tänka på hur man gör en arbetsplats trivsam. Vi spenderar ju en hel del tid på kontoret dessutom vet vi att välmående och produktivitet går hand i hand.

Detta har Erik Wilson, VD och grundare till Bylife, tagit fasta på. Bylife använder IoT teknik för att göra hållbara väggar täckta av växter att ha i kontorsmiljöer.


”I Sverige ser vi att fastighetsbolagen, t.ex. Castellum och Kungsleden, tagit större plats/initiativ och har sett till att den nya internationella fastighetsstandarden, WELL, kommit till Sverige. En standard som kräver att det ska finnas växter inomhus, minst en växt för varje skärm säger dem, just för att de som utnyttjar byggnaden/kontoren, ska må så bra som möjligt.” – Erik Wilso

 

Det har gjorts en rad intressanta studier kring hur vår fysiska arbetsmiljö påverkar oss. Studien i första paragrafen undersökte hur mycket produktivare man blev i en arbetsmiljö med mer växter. Andra studier har undersökt vikten av naturligt ljus och en utsikt.

Måste man ha växter då? Växter kräver ju att man tar hand om dom så varför inte försöka sig på lite biohacking.  Biohacking är ett riktigt buzzword nu och innebär enkelt att man använder olika knep för att ”lura” sin kropp för att uppnå en önskad effekt. Detta kan vara allt från att fasta till att ha en lampa som väcker dig med en fejkad soluppgång.

Istället för en utsikt eller växter kan man ju ha en tv-skärm som visar upp fantastiska naturliga vyer. Biohacking för att lura hjärnan till att man blickar ut över ett lugnande, och produktivitetsökande, skogslandskap. Eller?

I en studie fick tre kontrollgrupper uppleva följande scenarion: a) Titta in i en grå vägg, b) titta på en skärm som visade en vacker utsikt eller c) titta ut genom ett fönster på samma utsikt som skärmen visade. [2]

Det visade sig att grupp c) återhämtade sig snabbast när de utsattes för stress. Det var ingen skillnad på grupp a) och b). Vi mår alltså bättre och blir mer produktiva av en naturlig miljö och vår hjärna är duktig på att se skillnad mellan riktigt och fejkad natur.

Det finns en rörelse som heter ”Biophilic Design” som vill dra nytta av den här kunskapen för att skapa bättre arbetsmiljöer. De föreslår att man har mer växter på kontoret, har naturliga ljuskällor och omger sig med naturmaterial som trä och sten.[3]

Har vi möjlighet att implementera ett par av de här tipsen kan vi kanske få ut dom där 15% produktivitet och samtidigt må bättre på jobbet. Det kan vara så enkelt som att bestämma att alla på kontoret ska ha en växt i sitt synfält, som vi har gjort här på Ensucon.


[1] https://www.naava.io/science/the-relative-benefits-of-green-versus-lean-office-space-three-field-exp...


[2] https://pdfs.semanticscholar.org/46c2/249904dd1bd634a5bb1fcc20f5fb5010887f.pdf


[3] https://greenplantsforgreenbuildings.org/wp-content/uploads/2015/08/Human-Spaces-Report-Biophilic-Gl...