Hållbar tillväxt – en oxymoron?

Första gången jag snubblade över begreppet oxymoron var för 10 år sen på en kurs i hållbar utveckling. Jag trodde det var nått futuristiskt hållbarhetskoncept men det visade sig att en oxymoron egentligen bara är ett annat ord för något som är motsägelsefullt;  


Ett ord som är sammansatt av två element som står i direkt motsatsförhållande till varandra, eller är direkt oförenliga”.  

Skitgod. Jätteliten. Inte förvånande att begreppet oxymoron dök upp i samband med hållbar utveckling. Hållbar och utveckling. Två ord som historiskt sett inte gått hand i hand.  

Är hållbarhet och tillväxt förenligt? 

Nyligen deltog Ensucon på ett seminarium där denna fråga diskuterades. Olika talare från forskningsvärlden och den privata sektorn presenterade olika idéer om vad hållbar tillväxt kan vara. Efter ett tag framträdde en konsensus om att hållbar tillväxt handlar om cirkularitet, beteendeförändring och att ifrågasätta vad målet egentligen är med själva tillväxten.  

Kan tillväxt gå hand i hand med mindre miljöförstöring och klimatförändringar? 

Svaret är att den inte bara kan göra det, den måste göra det. 

Det finns många exempel på cirkulära initiativ. Ett spännande föredrag hölls av Lina K Wiles från Berendsen textil. Deras affärsidé är att tjäna pengar på att hyra ut textilier av olika slag. Wiles pratade om den där känslan av lyx som de flesta upplever när de får sova i nya hotellakan trots att lakanen egentligen i allra högsta grad är second hand. Kanske att hundra personer har sovit i dem innan dig. Detta är ett bra exempel på hur olika vår attityd kan vara till exakt samma sak. Hotellakan känns lyxigt. Lakan från Myrorna känns äckligt.
   

Företag behöver tänka nytt, nyttja resursströmmar och skapa värde istället för avfall. Mäta sin miljöpåverkan och sätt mål för att minska det som är dåligt. Men också fokusera på att göra mer av det som är bra. 

Så, är hållbarhet och tillväxt förenligt? 

Självklart. Det gäller bara att hitta rätt lösning för dig och ditt företag. Det kan vara allt från hållbarhetsrapporter som hjälper till att identifiera vad som måste och kan förbättras till att komma på cirkulära lösningar.  

Vi på Ensucon vet att hållbarhet och tillväxt är förenligt och det finns inget som gläder oss mer än att hjälpa företag att nå dit.