Våga vara kreativ

När deadlines spöket närmar sig samtidigt som du vet att rapporterna inte skriver sig själva tränger sig känslan av stress sakta på. I takt med att stressnivåerna ökar minskar utrymmet för kreativitet. Samstämmiga vetenskapliga studier visar att stress hämmar kreativitet.

Kreativitet inom affärer har skapat hela industrier och multi-miljard företag. IKEA, Apple och Spotify är alla grundade i någon slags kreativitet. Hade man bara jobbat efter uppsatta mål och deadlines hade det inte skapats nått nytt.

Henry Ford, den första att massproducera bilar, sa att ”Om jag hade frågat folk vad dom ville ha hade dom sagt snabbare hästar.”

Utan utrymme för kreativt tänkande kan ett företag inte utvecklas då de anställda bara gör snabbare och snabbare hästar utan att se utanför sina skygglappar för att hitta nya möjligheter.

 

Världen förändrar sig snabbt och det enda konstanta är just förändring. Det blir allt mer sällsynt att jobba på samma plats, med samma uppgifter, i 30 år som tidigare generationer gjorde. Att kunna tänka kreativt för att lösa nya problem är en egenskap man kan ha med sig vad man än gör. Det är alltså viktigt både för individen och företaget.

Hur ska man då främja kreativitet för att fortsatt kunna vara en relevant aktör, både som individ och som företag?

 

För att vara kreativ måste man tänka ”outside the box” men vad är lådan? Lådan är alla de normer och olika förutfattade meningar man har som sätter ramen för ens tänkande och agerande. Det kallas även för konvergent tänkande vilket är när man tar ett antal kända principer och kommer på en lösning. Bilen är trasig så jag tar bussen. Vanligt problemlösande som inte kräver några kreativa språng.  

Att tänka utanför lådan är divergent tänkande.  Att tänka divergent på beställning kan vara svårt, särskilt om man inte är van. Ett knep man kan använda sig av är att titta på en faktor i taget och dra den till sin extrem.

Säg att vi tillverkar gem gjorda av metall. Vad mer kan tillverka de av? Plast, trä, guld, nått ätbart material kanske? Finns det en marknad för ätbara gem? En marknad för lyx-gem? Kanske, kanske inte. Vi dömer inte idéer i det här stadiet.

Kan vi ändra skalan på gemen? Jättestora gem till A3, kanske till arkitekter. Måste gemen vara vadderade då så de inte gör märken på de fina ritningarna?

Maskinerna som tillverkar gemen kanske kan tillverka något annat istället för att stå driftlösa ibland. De böjer tunn metall så varför inte fiskekrokar, nyckelringar eller hängen till smycken?

Kan man göra gem smarta eller kan man prenumerera på gem?

 

Det flesta gem-idéerna här är ganska fåniga (prenumerera på ätbara gem någon?) men man vet aldrig vad det kan leda till, vad andra kan spina vidare på och komma på för kreativa idéer. Det gäller att inte döma i det skede då idéerna skapas.

Som miljökonsulter är det viktigt för Ensucon att hitta nya kunder. Vi kollegor fick uppgiften att välja ut tre kunder vi ville arbeta med. Det kunde vara något man trodde var en bra affärsidé eller bara ett företag som verkade kul att ha att göra med, allt mellan himmel och jord. Massa intressanta och inspirerande förslag kom fram.

När man sen utvärderar idéerna det dags att tänka kritiskt men då har de intressanta idéerna redan fått växa fram.

 

För att främja kreativitet kan man alltså dela ut uppgifter med högt i tak. Man kan hålla i kreativa workshops vilket både leder till idéer i stunden men även till att de anställda inser att kreativitet är viktigt och värderas av företaget.

Den absolut viktigaste faktorn företaget kan bidra med är trygghet. På Ensucon håller vi varandra om ryggen för vi vet att man bara vädrar sina idéer om man inte är rädd för att bli hånad. Är man bekväm med sina medarbetare och får bra gensvar på båda bra och dåliga förslag kommer det att komma mer och mer idéer tills något värdefullt bubblar till ytan.

 

Tänk också på att den som är bäst på att skjuta ner dina idéer är du själv. Dina idéer är värdefulla. Du är kreativ. Någon har säkert tänkt på det här innan, kanske, kanske inte. Om någon har tänkt på det förut är det ändå fantastiskt att du kom på det oberoende av tidigare snillen. Kanske kan idén implementeras på ett nytt sätt. Ge det en chans och försök igen om det inte funkar.